فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فروزش سلامی، حمیدرضا حاتمی*، ربابه نوری صفحه 1
    مقدمه

    مواجهه و ارتباط با همسالانی که مصرف کننده مواد یا دخانیات هستند، باورهای ویژه ای را در فرد شکل می‌دهد که به گرایش سوء مصرف مواد می انجامد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی میزان گرایش به مصرف مواد بر مبنای فضای روان شناختی خانواده و نقش گروه همسالان در نوجوانان مصرف کننده دخانیات بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش تمامی نوجوانان دختر و پسر (19-13سال) در نیمه دوم سال 1395 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، به این صورت که ابتدا شهر تهران به 5 قسمت جغرافیایی شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز تقسیم و سپس از بین مناطق 22گانه شهرداری، مناطق 1، 2، 3، 4، 5، 6، 8، 10، 11، 13 و 16 به صورت تصادفی و در نهایت 150 نفر به صورت آگاهانه انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استعداد اعتیاد ویراست نوجوانان زینالی(1393)؛ مقیاس جو عاطفی خانواده هیلبرن (1964)؛ مقیاس همنشینی با همسالان بزهکار پاسکال و همکاران (2003) گردآوری شدند. پس از کنار گذاشتن 5 پرسشنامه مخدوش و 3 شرکت کننده پرت، تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد همنشینی با همسالان بزهکار به صورت مثبت و معنادار گرایش به مصرف مواد را در نوجوانان وابسته به دخانیات پیش بینی می کند (01/0>P، 364/0=β).

    نتیجه گیری

    ارتباط و دوستی با همسالان بزهکار و نیز فضای روان شناختی نامطلوب خانواده عوامل موثری برای گرایش نوجوانان به مصرف مواد هستند و پیشگیری از مصرف دخانیات توسط نوجوانان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: دخانیات، فضای روان شناختی، مصرف مواد، همسالان
  • مینو زهرتی*، رضا جوهری فرد صفحه 2
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شعر درمانی (مبتنی بر مدل اکت) به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی، ارزش‌ها و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود.

    روش پژوهش

    طرح پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بودند که در نیمسال اول سال تحصیلی 1396-1395 مشغول به تحصیل بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 20 نفر از آن‌ها انتخاب و سپس به‌صورت انتخاب تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل قرار داده شدند؛ قبل از اعمال مداخله هر دو گروه مورد پیش‌آزمون قرار گرفتند و 10 جلسه مداخله‌ای برای گروه آزمایش به عمل آمد؛ سپس پس‌آزمون برای هر دو گروه اجرا شد؛ جهت گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، پرسشنامه پذیرش و عمل و پرسشنامه زمینه‌یابی ارزش‌های شوارتز توسط آن‌ها استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-20 و روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل دادها نشان داد که شعر درمانی (مبتنی بر مدل اکت) به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی، ارزش‌های روان‌شناختی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی افراد تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    در تبیین اثربخشی شعر درمانی (مبتنی بر مدل اکت) به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی، ارزش‌ها و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دانشجویان می توان گفت شعر درمانی می تواند با کمک به درمان پذیرش و پایبندی، زمینه ساز کنترل بیشتر بر هیجانات و آزادسازی آنها از طریق شیوه های مناسب تر گردد.

    کلیدواژگان: شعردرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش وپیبندی (اکت)، کیفیت زندگی، انعطاف پذیری روان شناختی
  • شهنور حدادیان، نرگس رازقی* صفحه 3
    مقدمه

    یکی از اشکال اضطراب مرگ واکنش های افراد نسبت به مرگ، وسواس مرگ است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب مرگ براساس دلبستگی (ایمن، اجتنابی و اضطرابی) و سه گانه تاریک شخصیت (خودشیفته، ماکیاولی و سایکوپات) بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمام دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 96-1395 بود که 150 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه برداری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان سیمپسون (1990)، مقیاس شخصیت تاریک جانسون و وبستر (2010) و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر 1970 بود. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد شخصیت خودشیفته (01/0p<، 256/0=β)، دلبستگی ایمن (01/0p<، 218/0-=β)، دلبستگی اجتنابی (05/0p<، 184/0-=β) و دلبستگی دوسوگرا (05/0p<، 218/0-=β) اضطراب مرگ را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    افراد ناایمن و خودشیفته در مواجه با مفهوم و ترس ناشی از مرگ از آن جا که احتمالا منبع دلبستگی در دسترسی را نمی یابند با تنش و اضطراب بیش تری به آن پاسخ می دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، دلبستگی، سه گانه تاریخ شخصیت
  • فاطمه فرهادیان، فاطمه زمانی نیا، منیره پور فراهانی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف* صفحه 4
    مقدمه

    رضایت زناشویی یکی از مهم ترین عوامل پایداری زندگی است از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی آموزش مهارت های جنسی بر رضایت زناشویی زنان دارای والد جانباز بود.

    روش پژوهش

    به لحاظ روش، ازنوع نیمه آزمایشی می باشد، با طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل که 6 جلسه دوره آموزش مهارت های جنسی بر روی آزمودنی ها اجراشد و جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل دارای والد جانباز مراجعه کننده به مرکز مشاوره جاهدشهر مشهد در سال 1395 بودند. ازمیان آنها 24 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل قرار گرفتند. ابزار پزوهش پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ بود که توسط اولسون (1994) تدوین شده بود. به منظور تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss18 با روش آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های جنسی بر افزایش رضایت زناشویی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تاثیر معناداری داشته است. نمرات در دوگروه آزمایش وکنترل درمرحله پس آزمون تفاوت معناداری p<0/05 دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاکی از آن است که آموزش مهارت های جنسی بر روی زنان متاهل دارای والد جانباز باعث افزایش رضایت زناشویی آنان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های جنسی، رضایت زناشویی، زنان دارای والد جانباز
  • محبوبه ایزدی، سیمین بشردوست * صفحه 5
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت خواب بر اساس اعتیاد به اینترنت و کیفیت زندگی در دانش آموزان شهر تهران بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دبیرستان منطقه13 شهر تهران بود که در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند. از میان آن ها تعداد 200 دانش آموز به روش نمونه برداری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری در این پژوهش پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ توسط بویس (1989)، پرسشنامه کیفیت زندگی (1996) سازمان بهداشت جهانی فرم کوتاه، آزمون اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ (1998) بود. داده های بدست آمده برای این پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر یافته ها نشان داد که ضریب رگرسیون بین متغیر ملاک(کیفیت خواب) و پیش بین(اعتیاد به اینترنت و کیفیت زندگی) (05/0P<، 157/0=β) رابطه مثبت و در سطح 05/0 معنادار بود. ارزیابی ضرایب رگرسیون هر یک از مولفه های کیفیت زندگی نشان داد که مولفه سلامت جسمی (05/0P<، 194/0-=β) در سطح معناداری 05/0 و ناراحتی های روحی- روانی (01/0P<، ‌324/0-=β) به صورت منفی و در سطح معناداری 01/0 کیفیت خواب را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توه به یافته های مطالعه حاضر می توان گفت با تغییر در سبک زندگی به وسیله آموزش های لازم جهت ارتقای کیفیت زندگی در نوجوانی و توجه به میزان مصرف اینترنت در این گروه سنی می توان از خواب با کیفیت تری بهره مند شد و از ایجاد بستر بسیاری از بیماری های جسمی و روانی که بر اثر خواب بی کیفیت به وجود می آید و بر بسیاری از جنبه های زندگی اثر خواهد گذاشت جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، دانش آموزان، کیفیت خواب، کیفیت زندگی
  • لاله آجلی لاهیجی، محمدعلی بشارت* صفحه 6
  • الهام جولانی، سوسن صابر* صفحه 7
    مقدمه

    با ظهور پدیده اعتیاد به اینترنت به دنبال پیشرفت‌ فناوری در سال های اخیر، ابعاد روانی اجتماعی زندگی افراد تحت تاثیر منفی آن قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر مبنای بهزیستی روان شناختی و ابعاد تمایز یافتگی خود بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل 208 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران بود که به روش نمونه برداری چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف و پرسشنامه تمایز یافتگی خود اسکوورن و فریدلندر بود.

    یافته ها

    ضریب رگرسیون بین بهزیستی روان شناختی و اعتیاد به اینترنت منفی و در سطح 01/0 معنادار بود (01/0 P<، 289/0-=β). ضرایب رگرسیون مولفه جایگاه من (05/0 P<، 179/0-=β) منفی و گریز عاطفی (05/0 P<، 176/0=β) مثبت و در سطح معناداری 05/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    در سال های اخیر محیط های نامساعد رشدی که تمایزنایافتگی و بهزیستی روان شناختی پایین را منجر می شوند، گرایش به برقراری ارتباط با دنیای مجازی رو به افزایش داده بنابراین توجه به محیط رشدی کودک و بهزیستی روان شناختی و عوامل موثر در افزایش آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، بهزیستی روانشناختی، تمایز یافتگی خود
  • محمدتقی غلامی، هایده صابری*، حمزه گنجی، حسن پاشا شریفی صفحه 8
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه مقایسه عملکرد تحصیلی، انگیزش پیشرفت و نگرش به تحصیل بین دانش آموزان دارای معلم فن آور و غیرفن آور بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مقطع دوم متوسطه استان قم در سال 1396 بودند که از میان آن ها 600 نفر به روش نمونه برداری هدف مند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از معدل نمره ها، فرم تجدیدنظرشده پرسشنامه سنجش نگرش به مدرسه و آزمون انگیزش پیشرفت هرمنس استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون t گروه های مستقل تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین دانش آموزان دارای معلم فن آور و غیرفن آور در عملکرد و پیشرفت تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین دانش آموزان دارای معلم فن آور به طور معناداری بالاتر بود. بین دانش آموزان دارای معلم فناور و غیرفناور در انگیزش پیشرفت تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین دانش آموزان دارای معلم فن آور در انگیزش پیشرفت به طور معناداری بالاتر بود. بین دانش آموزان دارای معلم فن آور و غیر فن آور در نگرش نسبت به تحصیل تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین دانش آموزان دارای معلم فن آور نسبت به دانش آموزان دارای معلم غیرفن آور به طور معناداری بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    اگر فن آوری در اختیار یادگیرندگان قرار گیرد می تواند به بهبود کیفیت آموزش و عملکرد و پیشرفت تحصیلی و نگرش به تحصیل کمک کرده و در امر تدریس موثر باشند.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، عملکرد تحصیلی، فن آور، نگرش به تحصیل
|
  • F.Salami, H.R.Hatami*, R.Noori Page 1
    Introduction

    Exposure to and communication with peers who consume substances or tobacco creates special beliefs in individuals that lead to drug abuse tendencies. The aim of this study was prediction of substance use tendency based on the psychological family climate and the role of peer group in adolescent tobacco users.

    Method

    The research method was descriptive and correlational type and the statistical population of the study was all male and female adolescents (13-19 years old) in the second half of 2016 which using cluster random sampling. First, Tehran divided into 5 geographical parts of north, south, west, east and center. Then from 22 areas of the municipality, regions of 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 11, 13 and 16 randomly were chosen and finally, 150 individuals were selected consciously. Data were collected using Addiction Susceptibility Questionnaire-Adolescents Version by Zeinali (2014); Affective Family Climate Scale by Hillburn 1964; Adolescent Affiliation with deviant Peers Scale by Paschal, Ringwalt & Flewelling (2003). After omission of 5 distorted questionnaires and 3 outlier subjects, data analysis was performed using analytical regression analysis.

    Results

    The results of this study showed that affiliation with deviant peers positively and significantly predicts substance use tendency in adolescent tobacco users (β=0.364, P<0.01).

    Conclusion

    Relationship and friendship with deviant peers and inappropriate psychological family climate are effective factors for substance use tendency in adolescent tobacco users and prevention of smoking by adolescents is necessary.

    Keywords: family, peers, psychological climate, substance use
  • M.Zohraty *, R.Reza Johari Fard Page 2
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the efficacy of poetry therapy (ACT model-based) group therapy on quality of life, values and psychological Flexibility, Islamic Azad University of Ahvaz.

    Methods

    The design of research is quasi-experimental with pre-test and post-test type and control group. The research population included all Islamic Azad University students, who were studying in the first semester of the academic year 2016-2017. Twenty of them were selected as sample of study using convenient sampling method. Then, they were randomly assigned into two groups of experimental and control (each containing 10 students). Before intervention, both groups underwent pretest and experimental group received 10 sessions of intervention. Then, both groups underwent post-test. Data were collected using Quality of Life Questionnaire of World Health Organization (1991), Acceptance and Action Questionnaire (2004), and Schwartz's Value Survey Questionnaire (1996 and 1994).

    Results

    Analysis of data using analysis of covariance showed that poetry therapy (ACT model-based) group therapy on quality of life, psychological values and the impact of psychological flexibility.

    Conclusion

    Poetry therapy can help ACT therapy to provide the conditions for more control of emotions and release them through more appropriate methods.

    Keywords: poetry therapy, treatment based on acceptance, action (ACT), quality of life, values, psychological Flexibility
  • SH.Haddadian, N. Razeghi* Page 3
    Introduction

    The purpose of this study was to predict death anxiety based on attachment (safe, avoidance and anxiety), and dark triad traits (Narcissism, Machiavellianism and Psychopathy).

    Method

    The research method was a descriptive and correlational type and the statistical population consisted of all undergraduate and postgraduate students of Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran during the first semester of the academic year of 2016- 2017 which 150 students were selected by multistage random sampling method. The research tool was Simpson's Adult Attachment Inventory (1990), Jonason & Webster's, Dirty Dozen Scale (2010), and Templer's Death Anxiety Scale 1970. Data were analyzed using hierarchical regression analysis.

    Results

    The results of this study showed that narcissism personality (P<0.01, β=0.256), secure attachment (P<0.01, β=-0.218), avoidance attachment (P<0.05, β=-0.184) and ambivalent attachment (P<0.05, β=-0.218) predict death anxiety.

    Conclusion

    Insecure and narcissism individuals respond with stress and anxiety in dealing with the concept and fear of death as are not the source of attachment in access.

    Keywords: attachment, dark triad traits, death anxiety
  • F.Farhadian, F.Zamani ni, M.Pour Farahani, M.Asghari EbrahimAbad, H. Aghamohammadian Sharbaf* Page 4
    Introduction

    Marital Satisfaction is one of the most important factors in the sustainability of life. Therefore, the purpose of this study was to examine the training of sexual skills on marital satisfaction of veterans' children.

    Method

    The research method is semi-experimental, with a pre-test-post design with a control group of 6 sessions of sexual skills training sessions. The statistical population includes all married women (Father’s of veteran) refrring to Shahed conselling center in Mashhad, in year 1395. Among them, 24 were selected through convenience sampling and randomly assigned to two groups of experimental and control. Enrich couple scale by Olson (1994) was used. To analyze the data using software spss18 descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and inferential statistics of covariance analysis were used

    Results

    The scores in the two groups of test and control in the post-test stage have a significant difference.

    Conclusion

    Results showed that Training of Sexual Skills has a meaningful impact on rasing of marital satisfaction, the experimental group rather than the control group.

    Keywords: sexual skills training, marital satisfaction, women (Fathers of veteran)
  • M.Izadi, S.Bashardoost * Page 5
    Introduction

    The aim of current investigation is to predict the quality of sleep and quality of life based on Internet addiction among students in Tehran.

    Methods

    Descriptive and correlational study population consisted of 13 area high school students in Tehran were enrolled in the academic year 96-1395. Among them, 200 students were selected by multistage random sampling. Pittsburgh sleep quality assessment, Quality of Life Questionnaire (1996), World Health Organization, Kimberly Young's Internet Addiction Test (1998) were used. Data for this study were analyzed using multiple regression analysis.

    Results

    In the present study results showed a regression coefficient between the criterion variable (sleep) and predictive (Internet addiction and quality of life) (p<0/05,β=0/175) positive correlation was significant at the level 0/05 . Assessment of quality of life showed regression coefficients of each of the components of physical health (p<0/05,β=-0/194) at a significance level of 0/05 and psychological uncomfortable (p<0/01, β=-0/324) negatively and significantly predict sleep quality 0/01.

    Conclusion

    As a result of the change in lifestyle with the necessary training to improve the quality of life in adolescence, according to the usage of the Internet in this age group can be quality sleep more benefit from creating many physical diseases and mental caused by poorquality sleep to occur and will affect many aspects of life can be prevented.

    Keywords: Internet addiction, students, quality of sleep, quality of life
  • l.Ajeli Lahiji, M.A.Basharat Page 6
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of "Guttmannbased education on marital satisfaction and marital satisfaction of couples" in 2015-2016.

    Materials and Methods

    The study was "experimental" with "pretest-posttest design with control group." The statistical populations were all of couples in Shiraz at 2015-2016 years. The sample consisted of 28 couples who selected by convenience sampling method and randomly assigned to either experimental (14 subjects) or control (14). The marital adjustment questionnaire (Das, 1976) and marital satisfaction index (Hudson, 1993) were used to collect data. Pretest performed on both groups, and then only the experimental group trained in 7 sessions of 120 minutes. After completion of educational programs, post-test performed on both groups. The data were analyzed using SPSS software (19) and after data collection and analysis using Covariance (Menkova) and (Ankawa) analysis.

    Results

    The results of this study showed that Guttmann theory based training had a significant effect on the adjustability (p <0.01) and marital satisfaction in Shiraz (p <0.01).

    Conclusion

    According to the findings of this study, the intervention based on Guttmann's theory, increases the level of marital satisfaction and adjustability in the experimental group. This suggests that relational problems eliminated by relational therapy. Therefore, Guttmannbased education can be a good way to prevent and resolve couples problems and reduce the instability of marriage as well as prevent divorce.

    Keywords: Guttmann theory, adjustability, marital satisfaction, couples
  • E.Jolani, S.Saber * Page 7
    Introduction

    Internet use is recognized as an essential part of modern life. Owing to web-based technologies and increases of Internet access. In recent years, the term “addiction” has been expanded beyond substance dependence to include non-substance-related behaviors that cause problems and impairment. Proposed “process” or “behavioral” addictions have included such varied themes as shopping; exercise; gaming; and forms of Internet-enabled behavior such as online video gaming, socializing through social media, and various forms of sexual behavior. Considerable research to support these new addictions appears to follow a “me too” approach as investigators test for similarities with substance addictions and impulse control disorders that already appear in diagnostic manuals. Addiction to a substance and addiction to a behavior may look similar in their effects on behavioral patterns, emotions, and physiology. On the other side of this popularity, a new psychological disorder has emerged: “Internet addiction”, also inconsistently referred to as “excessive Internet use” “problematic Internet use” “Internet dependency” or “pathological Internet use”. Maladaptive use of the Internet results in Internet addiction. Within the field of behavioral addictions, the subject of Internet addiction (IA) is of considerable interest. With the advent of the phenomenon of Internet addiction following the advancement of technology in recent years, the psychosocial dimensions of the lives of individuals have been negatively affected. The purpose of this study was to the prediction of internet addiction based on psychological well-being and differentiation of self.

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population consisted of all students of the faculty of humanities of Islamic Azad University, Tehran University of Science Sciences during the 2016-2017 year, among them, 208 were selected by multi-stage sampling method. The study tool was Young Internet Addiction Test (1998); Ryff psychological well-being scale-short form (1998) and Skowron & Schmitt Differentiation of Self Inventory (2003).

    Results

    The regression coefficient between psychological well-being and Internet addiction were negative and significant at 0.01 level (P < 0.01, β = -0.289). The regression coefficients of the component of i-position was negative (P < 0.05, β = -0.179) and emotional cut off (P < 0.05, β = - 0.176) were positive and significant at 0.05.

    Conclusion

    In recent years, unfavorable growth environments that lead to lower differentiation and lower psychological well-being tend to increase the linkage with the virtual world, so attention to the child's developmental environment and psychological well-being and the factors affecting its increase is of particular importance.

    Keywords: differentiation of self, Internet addiction, psychological well-being
  • M.T.Gholami, H.Saberi *, H.Ganji, H.P.Sharifi Page 8
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the academic performance, achievement motivation and attitude to studding among students with technical and nontechnical teachers.

    Method

    The research method was descriptive and causal-comparative and the statistical population of the study consisted of high school students in Qom province in 2017, among which 600 were selected through targeted sampling. The mean of the scores, School Attitude Assessment Survey-Revised and Hermen's achievement motivation test were used to collect the data. Data were analyzed using multivariate analysis of variance analysis and independent group t-test.

    Results

    The results of this study showed that there is a significant difference between students with technological teacher and non-technical teacher in performance and academic achievement and the average of students with technological teacher was significantly higher. There is a significant difference between students with technological teacher and non-technical teacher in achievement motivation and the average of students with technological teacher was significantly higher. There is a significant difference between students with technological teacher and nontechnical teacher in attitude to studding and the average of students with technological teacher was significantly higher.

    Conclusion

    If technology be available to learners, it can help improve the quality of education and performance, and improve academic achievement and attitude to studding, and they can be effective in teaching.

    Keywords: academic performance, achievement motivation, attitude to studding, technological